فصل پنجم
دلايل خداوند و امامان معصوم درباره توحيد(1)
حضرت امير المؤمنين ـ عليه السلام ـ مىفرمايد :
« سپاس خدا را كه نشانههاى سلطنت و بزرگى و عظمت خود را چنان هويدا كرد كه ديدهها را از شگفتى قدرتش به حيرت آورده و انديشهها را از خاطرها براندتا خود را به شناخت كنه صفتش نتواند رساند ؛ و گواهى مىدهم كه جز خداى يكتا خدايى نيست ، گواهى اى برخاسته از ايمان ، بى هيچ گمان و از روى اخلاص و پذيرفتن فرمان . . . » . ترجمه از : نهج البلاغه ، خطبه 195.
دلايل خداوند و امامان معصوم
درباره توحيد(1)
خانم معلم به ساعت خود نگاه كرد ده دقيقه به زنگ تفريح مانده بود و گفت :
« خُب دخترها ! فعلاً درباره اصول دين همين مقدار كه گفتم كافى است و اگر كسى خواست بيشتر بداند مىتواند به خود من مراجعه كند و يا از ديگران بپرسد . الآن تا وقتى كه زنگ تفريح زده شود مىخواهم با چند آيه از قرآن و چند سخن از كلام معصومين ـ عليهم السلام ـ براى هر انسان عاقلى به طور مختصر دليلها و جوابهاى قانع كنندهاى بياورم . اما توجه داشته باشيد كه بعضى از اين مطالب دلايل عقلى هستند كه خدا و ائمه به آنها اشاره نمودهاند :
اول : دليل وجود خدا :
خدا در سوره ابراهيم آيه 10 فرموده است : « أ فى اللَّه شكٌّ فاطر السموات و الأرض » . يعنى : آيا در وجود خدايى كه آفريننده و پديد آورنده آسمانها و زمين است مىشود شك كرد؟ پس اين دليلى براى اثبات وجود خداست.
دوم : دلايل توحيد خدا
در ذات و صفات و نفى شريك
سوره اخلاص يا همان توحيد را حتماً همه حفظ هستيد . حضرت على ـ عليه السلام ـ در خطبه 186 نهج البلاغه فرموده است : « او (يعنى خدا) كسى را نزاييده كه خودش هم زاييده شده باشد ، و از كسى هم زاييده نشده تا محدود شود ، مثل و مانندى ندارد تا با او همتا گردد و هيچ شبيهى براى او تصور نمىشود تا با او مساوى باشد » .
خدا در آيه 16 سوره رعد فرموده است : « آيا براى خدا شريكانى پنداشتند كه مانند آفرينش او آفريدهاند ، و در نتيجه [ اين دو ] آ فرينش بر آنان مشتبه شده است ؟ بگو خدا آفريننده هر چيزى است و اوست يگانه قهّار » .
« . . . أم جَعَلوا للَّه شُرَكاء خلقوا كَخَلقِه فَتَشابَهَ الخلقُ عليهم قُل اللَّه خالق كلّ شَىءٍ و هو الواحِد القَهّار »
اين به معناى يكى بودن خدا در ذات و اصل خويش است ؛ يعنى هيچ شريكى ندارد و هرچه هست را او به وجود آورده است . و معناى يكى بودن در صفات هم است ؛ يعنى هيچ صفتى با معناى حقيقياش تصور نمىشود كه براى خدا نباشد و اين صفات هم عين وجود خداست و او به همه چيز تسلط دارد .
سوم : توحيد در صفات :
صفات خدا در خودِ وجود خداست و چيزى اضافه بر او نيست كه همه در اسماء حُسنى آمده است .
خداوند در آيه 3 سوره حديد آورده است : « اوست اول و آخر و ظاهر و پوشيده و اوست كه به هر چيزى داناست » همچنين در آيه 180 سوره اعراف فرموده است : « و براى خدا نامهاى نيكوست پس او را با آن نامها« هو الأوّل و الآخِر و الظّاهر و الباطِنُ و هوَ بِكُلُّ شَىءٍ عليم »
بخوانيد » ،كه انشاءاللَّه برايتان از اسماى حسناى خدا خواهم گفت . خداوند در آخر سوره حشر چند تا از آن اسما را« و للَّه الأسماءُ الحُسنى فَادعوهُ بِها » آورده است .
چهارم : توحيد در خالقيت (مالكيت و تدبير):
درباره توحيد و نفى شريك براى خدا ، دو آيه هست كه خوب است آن دو را حفظ كنيد . خدا در آيه 91 سوره مؤمنون فرموده است : « خدا هرگز براى خود فرزند نگرفته و معبود ديگرى با او نيست ؛ كه اگر چنين مىشد هر يك از خدايان ، مخلوقات خود را اداره و تدبير مىكردند و بعضى از بعض ديگر برترى مىجستند [ و جهان به تباهى كشيده مىشد ] خدا از آنچه آنان توصيف مىكنند پاك و منزّه است».
ما اتّخَذَ اللَّهُ مِن وَلَدٍ و ما كان معه مِن اِله اِذاً لَذَهَبَ كُلُّ اِلهٍ بما خلَقَ وَ لَعَلا بعضِهِم عَلى بعضٍ سبحان اللَّه عَمّا يَصفون »
همچنين در آيه 22 سوره انبياء آمده است : « اگر در آسمان و زمين خدايانى جز خداى يكتا بود [ آسمان و زمين ] تباه مىشدند ، پروردگار عرش از آنچه وصف مىكنند منزّه است » .
« لو كان فيهما ءالهة إلاّ اللَّه لفسدت »
اين هم توحيد در خالقيت . و امّا پنجم . . .
صفحه قبل فهرست داستان دختر هدايت صفحه بعد
موسوعة صحف الطيبين